Pamflet juni 1898

V.T.B.V.D.O.Z.B.D.P.

Hierboven een pamflet voor de leden van de Vereniging.

De V.T.B.V.D.O.Z.B.D.P. was een vereniging gevestigd in Leeuwarden.

In de 19e eeuw was het normaal dat er ook op zondag werd gewerkt. In 1879 werd er in Frankrijk gesproken om de zondagsrust wettelijk vast te leggen. In 1880 ontstonden deze plannen ook in Zwitserland. In 1881 werd er door de Nederlandse regering voor het eerst ook gesproken om een wet te maken die de zondagsrust verplicht stelt. Ook in Duitsland werden plannen tot een wettelijke regeling voor de zondagsrust besproken.
In 1882 werd er in Den Haag een vereniging opgericht welke de heilige zondagsrust op het oog had, in Groningen werd een vereniging opgericht welke een algehele zondagsrust wilde. In dat jaar werd ook voor het eerst het personeel van de post en spoorweg ambtenaren genoemd met betrekking tot de zondagsrust. In april 1882 werd er een vereniging tot bevordering van zondagsrust opgericht, welke op 28 april 1882 te Utrecht haar eerste vergadering hield. In Leeuwarden werd in 1883 een afdeling van de vereniging tot bevordering van zondagsrust opgericht.
In 1892 ontstonden er plannen om de zondagsrust wettelijk te regelen.
Toen de Posterijen de postbestelling op zondag liet vervallen was het een meneer Hoogslag die in Leeuwarden het initiatief nam tot de “Vereniging Tot Bestrijding Van De Overdreven Zondagsrust Bij De Posterijen” (kortweg V.T.B.V.D.O.Z.B.D.P.)
Op 27 september 1890 werd door de “Friesche Handelsvereniging” besloten tot de oprichting van de Vereniging Tot Bestrijding Van De Overdreven Zondagsrust Bij De Posterijen. Deze oprichting vergadering werd gehouden op 14 december 1890 te Zwolle.
Op 16 oktober 1904 werd door de vereniging een jaarvergadering gehouden in de Harmonie te Leeuwarden. Daarbij werd de heer Kuipers herkozen tot lid van het hoofdbestuur. De penningmeester maakte bekend dat de vereniging een batig saldo had van f.362,63 ½. Er werd tevens besloten dat het volgende jaar (1905) geen contributie wordt geheven.

Wie weet meer te vertellen over deze vereniging?

0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.