Huizumerlaan Sint Johannes de Doperkerk 1933

Sint Johannes de Dooperkerk

Een perspectief tekening van de nieuwe R.K. kerk van de parochie van de H.H. Bonifatius en Gezellen in 1933. De kerk werd gebouwd aan de Potmarge. Tegenwoordig vervult het een andere functie dan een kerkelijke functie.

11

5 reacties

 1. frans

  Leuk plaatje van de Johannes de Doperkerk.
  Tja,die wijzerplaat op de toren is er nooit gekomen,zover ik weet.
  Ik heb daar heel wat voetstappen liggen maar betreur het,dat het daar nu zo veranderd is.Voetstappen of op de fiets,want mijn moeder bracht mij langs het Kerkepad ( heet nu sinds kort”Marienburgpaed”)naar de kleuterschool op de Huizumerlaan.Deze is afgebroken en daar staat nu de Bethelkerk.
  Ik denk hierbij aan het gehele complex van toen…..Mariengaarde(klooster + bewaarschool)….en de kerk zelf.Juist dat hoekje,wat genoemde gebouwen vormden,een verbreed tegelpad dat voor de kerk lag,en daarvoor een gazon,omringd door een haag en juist DAARVAN kan ik maar geen plaatjes vinden!!!! Wat heb ik aan een foto met een parkeerplaats voor die kerk?
  Daarop volgde alweer een breed tegelpad,dat uitkeek op het buitenste gebouwtje van de JdDoperSCHOOL.Dan het grote plein en dan was je bij de Huizumerlaan.
  De Stelp is het enige gebouw wat nog overgebleven is behalve de kerk.
  Een vredig hof met een gelukkige parochie!!Hoe heeft men dit alles zomaar kunnen afbreken!!!!!
  Hoe dan ook,..ik blijf zoeken naar foto’s uit die tijd,maar ik zie het somber in.
  Frans

 2. anoniem

  Nou,Dikkie, dit hier toch ten overvloede.
  Ja,..inderdaad het eerste ontwerp van die kerk met een uurwerk,dat er uiteindelijk niet is gekomen.
  Het betrof hier een geheel complex,behalve de kerk een gebouw met een kleuterschool en klooster(rond 2000 afgebroken) plus de Johannes de Doper Baisisschool,al eerder afgebroken,maar nog hebbende dienstgedaan als locatie voor extra lokalen voor andere scholen plus toegevoegde brandtrap.De 2 oprijlaantjes vanuit de Huizumerlaan((een voor voetgangers(tegels) en een voor fietsers(sintel,naderhand asfalt),hoewel nooit erg strict genomen)) werden gescheiden door een grasveld met een haagje,later verwilderd tot een erg hoge haag tijdens de verbouwingen.Het pad naar Achter de Hoven kon aan beide kanten worden afgesloten,maar dat gebeurde nooit.In het begin stond het bruggetje over de Potmarge altijd open,behalve tijdens schoolbegin en einde.Dit opgeheven 1973 omdat er vanwege de afbraak van fabrieken geen scheepvaart meer was. De brugwachter was hier ene Hempenius,lag er met zijn woonschuit naast,met wiens jongste zoon ik vaak naar de speeltuin aan de Borniastraat ging.(ik lopende vanaf de Spoorstraat door het Kerkepad) De oppasser van die speeltuin(thans weggebouwd door het MCL) was ene VERRA.
  Maar,…dat Kerkepad,daar moest je liever op latere tijden niet alleen komen,want daar zouden naar zeggen weleens heerschapjes rondlopen met minder elegante bedoelingen tav kinderen en jonge vrouwen.
  Vaak gezegd,maar de soep is altijd kouder eetbaar dan opgediend.Ook HIER!
  Het laatste gebouwtje van het complex(met de kerk) staat er nog steeds,de Stelp.
  Dit stond Van Hall niet in de weg.Er er waren al reeds vroeg links tussen Van Hall en de kerk.Dat lukte eerst minder goed(de verkoop van de kerk aan Van Hall ging niet door maar naderhand kwamen de verbindingen weer opnieuw deels tot stand dmv een omweg,Wetsus het werd een bedrijvenkantoor en nu met het nieuwe gebouw? Zal ooit de JdD kerk weer gerehabiliteerd worden? Een schone droom!)
  Gelukkig is hier dus de oude environment deels gehandhaafd.Maar..daar is ook alles mee gezegd.Wie,oh wie heeft nog foto’s van de oprijlaantjes vanuit de Huizumerlaan naar de kerk toe?

 3. Sara Due

  De Sint Johannes de Doperkerk is een voormalig kerkgebouw in Leeuwarden in de Nederlandse provincie Friesland . De kerk was gewijd aan Johannes de Doper. De kerk uit 1934 is gebouwd naar ontwerp van H.P.J. de Vries. De twee zadeldaktorens zijn van ongelijke hoogte. In de toren hing een klok uit 1949 ter vervanging van een in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter gevorderde klok. De glas in loodramen zijn van Joep Nicolas. Het orgel uit 1941, een ongewijzigde representant van de Orgelbewegung, is gebouwd door L. Verschueren.

 4. Rachel Duval

  Geachte heer/mevrouw,

  Mijn naam is Rachel Duval en ik studeer Germaanse talen aan de Universiteit van Namen in Belgïe. Als onderdeel van onze cursus Nederlandse taalkunde moeten we dit jaar een onderzoek voeren naar het gebruik van de taal in Friesland. Ik ben geïnteresseerd in de preektaal van religieuze gemeenschappen. Daarvoor zou ik graag willen weten of het mogelijk is voor de predikant en een paar gelovigen om een formulier in te vullen over het taalgebruik in uw kerk. De bedoeling is om aan een vragenlijst te antwoorden om resultaten te verkrijgen die representatief zijn voor de taalsituatie in Friesland (vergelijking tussen Fries en Standaardnederlands). Als u meer informatie wilt hebben, ben ik natuurlijk beschikbaar.

  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfUdrarJ4jwqDRV4amy-Gh4TKegBG7S8mO5JwSOwordswhFDg/viewform?usp=sf_link (vragenlijst voor de predikant)

  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc7UR8suLOpfRI68yywykqPTM0mj5C9tkX5H8FSwzfaX7oYug/viewform?usp=sf_link (vragenlijst voor de gelovigen)

  Dank u bij voorbaat voor uw tijd.

  Hoogachtend,
  Rachel Duval

 5. Tet

  Grappig, dat tegelpad met haag erlangs, herinner ik me ook nog. Nog In 1966 :Als kind ging ik eens met m’n 2 zusjes naar een zomerfeest op het plein van die “roomse kerk”, wat voor ons gereformeerden spannend was. :D. Er was een grabbelton en ik zag er voor het eerst een film, van de dikke en dunne in een zaal van de kerk.
  Het weggetje erlangs, van de huizumerlaan naar achter de hoven ben ik van 1971-1973 dagelijks gefietst, van huizum op weg naar het Lienward College. Je moest dan met de fiets over een trappetje en een brugje, herinner ik me.
  Daar stond inderdaad een keer een potloodventer in een beige regenjas bij die haag, waar wij, als geiten van 13 (achteraf)gierend om moesten lachen, maar ook (terecht) verontwaardigd over waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.