file879

Schippers aan de Westersingel.

Een afbeelding uit 1927, aardappelen lossen. Maar aan welke gracht? Het is inderdaad de Westersingel. Mijn dank gaat uit naar Johan de Jong, Dirk Draaisma en J. Verbeek. Bedankt voor het meedenken, en ik plaats hem in de rubriek opgelost.

1

6 reacties

 1. De schepen liggen naar mijn idee aan de Westersingel met de kop naar het zuiden; de fotograaf keek uit op het einde van de Willemskade ZZ bij de Verlaatsbrug (niet in het zicht). Links kijk je op het einde van het Zaailand waar ik ook het pontje meen te zien en op de Westerkade die in een flauwe bocht naar links loopt. De schepen zouden dan ongeveer recht tegenover de Harmonie moeten liggen, waar de Fonteinstraat nu is (en toen ook al was?).

 2. We zien negen mannen: vier als toeschouwer, vier aan het werk en een onbestemd. De linker arbeider schept aardappelen in een korf die de tweede ophoudt. De derde arbeider zet een geleegde korf op de loopplank. De vierde is bezig er een te legen langs een soort glijbaan. De vijfde houdt deze baan vast. Het betreft een overslag van aardappelen van een schip naar het andere. De fotograaf staat op het rechter schip, daarom is rechts van een kade niets te zien. Wat het raadsel prijsgeeft is het meest linkse huis met de twee diepe portieken. Die vind je nog langs de kade bij nr. 7 en 9. Verder staat er -om met Fenno Schoustra te spreken geen een steen meer op de andere (de nrs 11 en 13 uitgezonderd). We zien van links naar rechts: het Zaailand, de Westersingel; op de achtergrond de panden aan de Willemskade ZZ en de Sneekerkade. Het rechterschip ligt afgemeerd laan de Westersingel even ten noorden van de Fonteinstraat. Op de Beeldbank van Leeuwarden staat een foto ongeveer uit dezelfde hoek met links nog een stukje wal bij de Schavernekpijp: PBWESTKA002.

 3. Kan dit niet de Oosterkade zijn met op de achtergrond de Zuidergrachtswal
  hoek Kanaalstraat voor de bouw van de “electrische brug”. Dan zie je rechts
  de W.de Geestraat.

 4. Dirk Draaisma en J. Verbeek hebben gelijk. Westersingel met links het eind van het Zaailand. Op de Beeldbank van Leeuwarden staat dat hoekje Zaailand links er duidelijk op. zie PBWESTKA004 Het lijkt me nu wel duidelijk opgelost.

  1. Author

   Bedankt voor het meedenken. Hij is naar de rubriek opgelost verplaatst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.