Schrans 22 Shopperplaza

Rijwielenmagazijn Argelo aan de Schrans

SCHRANS C 92 later 22/24

FUNCTIE: WOON- WINKELPAND BOUWJAAR: 1903 ARCHITECT: Nicolaas ADEMA BESCHRIJVING: Woon- en winkelpand gebouwd op een rechthoekig grondplan. Het pand is drie verdiepingen hoog. De derde verdieping is onder een mansarde-kap aangebracht. De pui is geheel vernieuwd. Op de verdieping twee grote vensters met op 2/3 van de hoogte de tussendorpel. Verticaal worden de vensters door 2 stijlen in drie delen gedeeld. Boven de licht gebogen bovendorpel een eveneens licht gebogen hanekam in rode baksteen. Ter hoogte van de boven- en tussendorpel in de gedeeltelijk van gele baksteen opgetrokken gevel rode bakstenen banden. Op de 2e verdieping twee vensters met vleugelramen. Ter hoogte van de boven- en onderdorpel banden van rode baksteen. Boven de vensters geknikte hankammen van rode baksteen. In het verdiepte deel tussen hanekam en bovendorpel tegeltableaux. Naast deze vensters in het gele metselwerk versieringen in rode baksteen. Dat deel van de gevel dat van kleurige metselsteen is gemaakt ligt verdiept een omlijsting die in rood gekleurde steen opgemetseld is. Deze wordt rond gesloten met hierboven een houten hekwerk. Op de schouderstukken houten “gevleugeld” wielen. HISTORIE: Op het adres Schrans C 92 (later nummer 24) was reeds op 9 april 1894 het wielermagazijn S.M.Argelo gevestigd. (Kadestrale aanduiding: Sectie B 4882.)

Vier TIMMER- en METSELAARSKNECHTEN
gevraagd door P FEDDEMA,
Aannemer Rijwielfabriek voor den Heer S
M Argelo in de Schrans te Leeuwarden
LC 11-02-1903

Het huidige pand Schrans 24 is dus in 1903 gebouwd door aannemer P.Feddema als Rijwielfabriek van de heer S.M.Argelo. Vrijwel alle advertenties van Argelo vermelden het bedrijf als “inrichting voor het repareren van Rijwielen en Motor-rijwielen”. Hij verkocht o.a. fietsen van het merk “S.M.A.”, dus het was inder-daad een fietsenfabriek, maar men kon tevens moffelen en vernikkelen, in 1894 werd het vernikkelen gedaan door “eene Fabrijk van naam”. Of deze werkzaamheden na de nieuwbouw nog uitbesteed werden, of dat men het zelf deed is (nog) niet bekend. Het bedrijf is in 1924 opgeheven, waarna S.M.Argelo met zijn gezin naar Hilversum verhuisde.

WEGENS OPHEFFING DER ZAAK
OP 1 NOV. a.s.  OPRUIMING
van nieuwe en gebruikte
RIJWIELEN BANDEN
ZADELS LAMPEN BELLEN etc
TEGEN ZEER LAGE PRIJZEN.

S. M. ARGELO. SCHRANS C 92     LEEUWARDEN

LC 23-09-1924

Later werd hier lunchroom de Schrans gevestigd en daarna bakkerij Vonk. In 1978 was eigenaar van het pand: Luxen Sport en Caravan, Verlengde Schrans 81 te Leeuwarden. In de nacht van 25 op 26 juni 2012 is het pand door brand verwoest, de voorgevel is blijven staan.

BRON: Commissie monumentale architectuur Leeuwarden. mei 1978 M.I.P.

Naschrift: Inmiddels is de voorgevel van het pand gerestaureerd (2015)

1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.