8 Replies to “HBS”

 1. Leraar Duits op de gem. HBS was Hartog Beem. Hij was Jood en dook onder. O.a. in Joure bij kruidenier Gerlof van der Meer. Die kruidenier werd door toedoen van Beem later conciërge in Leeuwarden. Op de gem. HBS? Is dat bekend?

 2. Dit fraaie gebouw heeft mij ook nog als leerling gekend in de jaren 60. De vriendelijke concierge heette Jannes Jan Suk, hij woonde in het huis ernaast. Liep s’morgens alle klassen langs om absenten op te nemen (binne dr nog meensen diet dr niet binne?) De school werd bestierd door directeur Smit. Zijn vrouw was ingelijfd voor Nederlands; een onplezierig mens. Wiskunde door Rob van Oosten (Pimmetje), hij was een tikje gemeen. Geschiedenis door onderdirecteur Jeelof (Uppie), hij kon mooi vertellen. Bij repetities gooide hij je dood met jaartallen; dan werden net zoals in 1672 redeloos, radeloos en reddeloos. Al met al een oubollige boel.

 3. Ha,Dikkie,
  Van je Oud-Leeuwarden maat uit Heechterp.Jaja,het mannetje,dat enkele jaren geleden nog zo probeerde te graven in het wel en wee van de Johannes de Doperkerk.Enige resultaat hierbij….een mooie foto,weet je het weer?
  Werd trouwens weereens opnieuw tijd om je site te bekijken.
  Ik las hier,dat Van Beem congierge was op de GemeenteHBS. Ook Van Beem’s geschiedenis is bekend,ja.Zal zeker wel zo geweest zijn,maar..bij MIJ zweeft een andere naam voor mbt de concierge,namelijk,de heer SUK ! En dat stond toen dus ook op de woning,die bij het complex behoorde.
  Coen Smit directeur,en zijn vrouw lerares Nederlands aldaar,oftewel,Pa & Ma Smit.
  Smit was een geweldige directeur,als je hem wilde kennen.STRENG,en nooit een blad voor zijn mond nemend,maar….ik denk,dat ALLE directeuren aan dit profiel voldeden.Dat was landelijk en waren de tijden.
  Hij schroomde niet,mij een reprimande te geven,waar mijn moeder in zijn kamer bij zat.Maar…die reprimande gold eigenlijk voor mijn moeder.En dat zei hij later eens tegen mijn vader.
  Suk had een dochter,TRUUSJE,die bij ons op de Van Sytzamaschool zat.Kan er niets aan doen,maar daar scheen toentertijd een ieder verliefd op te zijn.
  Je herinnjert je…ik heb die school daar niet afgemaakt,omdat we tussentijds naar Den Haag verhuisden.

 4. Truusje was adembenemend mooi, mooier dan D Kroes. Ik prijs me gelukkig anderhalf jaar een relatie met haar te hebben gehad. Ik studeerde aan de universiteit van Groningen en leerde haar kennen op Terschelling. Ze heeft het uitgemaakt voor een Engelse monteur die op een kunstmatig eiland op zee werkte. Ik heb er nog steeds verdriet van. Ben nu 74.Weet iemand hoe haar leven is verlopen, gezondheid, gelukkig, kinderen? Hartelijke groeten van Hansjelle uit Leusden m

 5. Ja, Truusje, ik heb ook een relatie met haar gehad (ook op Terschelling) haar ouders waren inderdaad vriendelijke en zachte mensen.
  Weet nog dat ze naar Engeland ging verhuizen, weet niet wat er na die tijd met haar gebeurd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *