levertraan

Draaisma van Valkenburg

Vond u dit ook zo lekker?

Weet u het nog “daar wordt je groot en sterk van”. In 1855 werd op de Brol door Samuel van Valkenburg  begonnen met een “Specialiteitshandel in Levertraan”. Later werd de naam van Samuel gewijzigd in Draisma van Valkenburg, hij voegde de meisjes-naam van zijn moeder aan zijn eigen naam toe. In 1867 kreeg het bedrijf het predicaat “Koninklijk” van Prins Hendrik. In 1868 verhuisd het bedrijf naar de Doelestraat, waar in 1970 nog 18 personen werkzaam waren, dat jaar werden er nog 600.00 flessen verkocht. In 1974 is het bedrijf opgeheven, en kwam de Fryske Akademy in deze panden terecht. Dit heerlijke drankje werd gemaakt van rottende levers van de kabeljauw. Het gezonde bestanddeel van dit drankje bestond uit de vitaminen A en D. Dit “heerlijke” drankje werd vanaf een echte levertraan lepel genuttigd.

11

2 reacties

 1. Henk M Gerritsen

  Ja, ik weet het nog als de dag van gisteren. Een lepel met een beetje suiker en de levertraan op het aanrecht en… met een klein pepermuntje ernaast.
  Volgens mij stond er op het etiket “neem s’avonds voor het slapen gaan een lepel Draisma levertraan”.
  Henk
  Culemborg

 2. Frits W. van Dijk

  Na de oorlog werd mijn vader directeur van Draisma van Valkenburg en woonden wij op Doelenstraat 4 en later 6 tot in de vijftiger jaren. De slagzin “Neem ’s avonds ..” is door mijn moeder bedacht.
  Ik kwam met levertraan groot en vond die lekker, mits kakelvers. Misschien heb ik daarom op m’n 83ste al mijn tanden nog.
  Jammer dat het uit de gratie is geraakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.