Achmeatoren bouw 2001

Bouw van de Achmeatoren

De Achmeatoren is een kantoortoren in het centrum van Leeuwarden. Na de sloop van een klassieke villa, kwam er in de jaren 70 van de vorige eeuw een kantoorpand te staan van de Kamer van Koophandel. Na afbraak van dit kantoor werd hier de Achmeatoren gebouwd. De toren is 114,6 meter hoog en heeft 26 verdiepingen. Hiermee is de Achmeatoren het hoogste gebouw van Leeuwarden. De toren is gebouwd in opdracht van Achmea Vastgoed en ontworpen door de architecten Abe Bonnema en Jan van der Leij van Bonnema Architecten uit Hardegarijp. De toren is in 2002 opgeleverd. De bovenstaande foto van de bouw werd gemaakt vanaf de Antillenflat.


In een uitzending van de serie “Hier zijn de Van Rossems” aflevering te Leeuwarden (dinsdag, 10 maart, 2020) bleek dat ze niet erg gecharmeerd waren van de toren. Te groot bij een oude binnenstad en overal zichtbaar. Er werd ook melding gemaakt dat de toren net iets hoger was dan de dom van Utrecht.

Bouw van de Achmeatoren
Na voltooiing van de toren was er een groene nachtverlichting te zien in de panoramazaal van de toren. In verband met de aanwezigheid van de vliegbasis Leeuwarden doofde het groene licht al weer vrij snel na de ingebruikname, en werd er onder protest een rode neonbalk op de torentop aangebracht.

9

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.