Bernardus Bumastraat gezien vanaf Achter de Hoven.

Bernardus Bumastraat

De Bernardus Bumastraat kreeg op 11 december 1924 haar naam.
Deze straat is genoemd naar Mr.Bernardus Buma (1770-1838) deze was gedurende de Franse tijd, en ook daarna Burgemeester van Leeuwarden.

Het kruidenierswinkeltje op de hoek werd later later een winkel in huishoudelijke elektronica.
De eigenaar Westerhuis had in de Bernardus Bumastraat (achter de winkel) een fietsenmakerij.
Later werd in de winkel gevestigd de Snackbar “Bert”, nu is het de Snackbar “Dave”.

Bernadus Bumastraat in aanbouw
Hier een afbeelding van de Bernardus Bumastraat in aanbouw

7

1 reactie

  1. anoniem

    Inderdaad,hoek ad Hoven een huishoud/rijwielzaak,maar aan het andere eind bij de Van Asbeckstraat een sigarenwinkel.(andere hoek tegenover) En daartegenover heeft lange tijd een oude benzinepomp gestaan,dit voor de andere freaks,die zich alles herinneren.En die probeer ik dus juist wat op te porren….
    Wel….in die buurt waren in mijn jeugd wel over de 20 zaakjes,meest kruideniers.Groenteboer GROS tegen het schoolplein aan zittend en 2 bakkers w.o Wondaal) En zelfs in het Rooie Dorp nog kruidenier Gerlofsma en zuivelzaak Kimsma,op het hoekje Tuinbouwstaat /ad Hoven.
    Allemaal weg nu,behalve de slagerij van een schoolmaat van mij,ad Hoven de slagerij van Jan de Walle.Daar kom ik nog wekelijks en dan gaat er iets door je heen.Een slagerij,die nog echt kwaliteit verkoopt.Enne..ik ken daar nog MEER mensen,die daar nog steeds zitten,de fijnste herinneringen ooit!!!!
    Ach…TOCH kan dit thans een dooie buurt genoemd worden,wanneer je je nog aan het verleden herinnert.Ook de Van Sytzamaschool,die hier toen nog stond en de vele leerlingetjes,die eenmaal weer op straat,aan de spoorsloot stonden te P.Het hoorde er allemaal bij! Ook Ik wist,hoe diep die spoorsloot was(..)Maar toch blijf ik gehecht aan deze buurt.Het is er thans erg rustig.En..hoop nogeens aan de Spoorstraat terug te keren, het geluid van de trein is er nog.Behalve,de overweg heeft een ander geluid (geen hekkengeritsel meer en geen wekbel)maar ik kan er nog steeds datgene vinden,wat ik later mijn leven lang gemist heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.